كوچك يا بزرگ كردن بخش :.
1394/10/29 سه‌شنبه
قلعه آرتا گوانا(قلعه کوه ) قاین +تصاویر 
مکان :  ۳ کیلومتری جنوب قائن است
سابقه: در مورد قدمت قلعه کوه نظرات گوناگونی ابراز شده و برخی چون سرپرسی سایکس معتقدند که این قلعه بخشی از شهرآرتاگوانا است که در دوره هخامنشیان مقابل هجوم لشکریان اسکندر ایستادگی کرد وبرخی دیگر عقیده دارند که این قلعه یکی از قلاع به یادگار مانده از دوره ساسانی است.
این مجموعه‌ی عظیم سنگی با شماره‌ی 4803 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می‌باشد.
قلعه کوه قاین
قلعه کوه قاین
قلعه کوه قاین
قلعه کوه قاین
قلعه کوه قاین

مسجد جامع قاین
مکان : خیابان امام خمینی (ره)
سابقه : مسجد جامع قاین بنایی است بسیار قدیمی و درنهایت شکوه و جلال که علاوه بر روحانیت معنوی دارای ظاهری دلچسب و فرح انگیز است.امروز با گذشت 1100سال همچنان این بنا بلندترین عمارت قاین می باشد . درمورد بنای اولیه آن اختلاف نظر وجود دارد .استقرار یکی از پایه های مسجد بر روی آتشکده ساسانیان گویای تاریخ کهن آن است.اغلب مورخان وجهانگردان در بیان و معرفی شهر قاین به مسجدجامع صراحتا اشاراتی داشته اند..
از کتیبه های متعدد مسجد جامع می توان نتیجه گرفت که این بنا بارها بر اثر زلزله صدمه کلی دیده و مرمت شده است
.مسجد جامع قاین به عنوان یک اثر مهم تاریخی و مذهبی و خصوصیات معماری با نبوغ به شماره 295در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.لازم است از آسیبهای انسانی و طبیعی در امان بماند و طرح ساماندهی اطراف آن به اجرا در آید

 

 

مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین
مسجدجامع قاین

مقبره ابوذرجمهر

مکان :  ۳ کیلومتری جنوب قائن است
سابقه: مقبره بوذرجمهرنیز آرامگاه یکی از عرفای نامدار، سیاستمداران و شاعران قرن چهارم و پنجم هجری قمری است که  بر دامنه کوه ابوذر قرار دارد و از بناهای ساخته شده در قرن ششم و هفتم هجری قمری می‌باشد که به شکل چلیپایی و با معمار زیبایی است.

بوذر جمهر قاین

 آرامگاه ابوالمفاخر :

 مکان : بافت قدیم شهر انتهای خیابان ابوذر و یا بلوار نوربخش بین مسیر مسجد جامع تا مقبره ابوذر
آرامگاه ابوالمفاخر: ابومحمّد حسن بن منصور معروف به ابوالمفاخر در شاخنات متولّد شده، مدّتی در قاین به قضاوت مشغول بوده و آنگاه بهرام شاه غزنوی به مد،ت 29 سال در غزنین صدارت به او می بخشد. او یار و ملازم سنایی غزنوی بوده است و علاوه بر قضاوت و سیاست، ریاضیات و علم حدیث و فقه نیز می دانسته. در اواخر عمر از صدر اعظمی کناره گیری کرده و به قاین بازمی گردد. آرامگاه فعلی از قرن سیزدهم بر روی خرابه های آرامگاه اصلی که مربوط به قرن ششم می باشد ایجاد شده است.

 

 




قلعه هاجر آباد :

این قلعه در 2کیلومتری شرق قاین وبر حاشه بزرگراه آسیایی قرار گرفته دورادور آن اراضی کشاورزی وقفی است . مجموعه ی سفالهای منقوش و متنوع اطراف قلعه مربوط به قرن سوم و چهارم تا دوره قاجاریه می باشد. این قلعه چون در اراضی هاجر آباد قرار گرفته بنام جهر آباد یا هاجر آباد اشتهار دارد.پلان آن مر بعی در اضلاع 30متر و در 4گوشه آن 4برج مدور واقع است . فضاهای متعددی داشته که متاسفانه بخش اعظم آنها از بین رفته است . برجها در سه طبقه بوده که دو طبقه آن پوشیده و طبقه فوقانی رو باز و جهت دیدبانی مورد استفاده بوده است.
راهروی باریک پلکانی از درون برجها به قسمت دید بانی ارتباط پیدا می کند. عمده مصالح ساختمانی بنا ازخشت است . این قلعه تدافعی بوده و در هنگام حمله مهاجمان مردم به داخل حفاظتی مورد استفاده کاروانها بویژه مسافران هرات بود. تا ضمن استراحت در برابر حملات راهزنان در امان  باشند . پراکنده شدن سفالها در مقیاس وسیع می تواند نشان از یک تمدن شهر نشین پیشرفته ای باشد. در صورت بازسازی قلعه به دلیل همجواری آن با بزرگراه قاین بیرجند می تواند بعنوان یک مرکز رفاهی گردشگری بین راهی مورد استفاده قرار گیرد. این اثر به شماره 4570در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است 

این منزل قدیمی متعلق به خانواده سلطانی از بزرگان قاین بوده و اصل بنا متعلق به دوره زندیه است که در دوران قاجار و پهلوی تغییراتی در آن به وجود آمده و فضاهایی به آن اضافه شده است.بنای منزل قدیمی سلطانی پلانی مستطیل شکل دارد و دارای پیشخوان، هشتی ورودی، دالان، ایوان تابستانی و زمستانی و فضاهای نشیمن مطبخ و انبار است.هم اکنون در موزه های خانه تاریخی سلطانی قاین آثار، تصاویر، زندگی نامه بزرگان و مشاهیر و و گوشه ای از آداب و رسوم، حرفه ها و مشاغل سنتی شهرستان قاینات به نمایش گذاشته شده است.